Az öntisztázás jogintézménye

Az öntisztázás jogintézménye

Dr. Dudás Gábor János | 2017. 06. 02.

A Tiszta verseny blogunkon megjelent írásunkban bemutatjuk az öntisztázás jogintézményét. Ezt a lehetőséget a közbeszerzési törvény 2015-ös módosításakor vezették be.

Ahogy ezt a blogon is leszögeztük, az öntisztázás lehetőséget nyújt a gazdasági szereplőknek arra, hogy a velük kapcsolatban fennálló kizáró okok ellenére induljanak közbeszerzési eljárásokon. Ahogy részt vehetnek eljárásokban alvállalkozóként, kapacitást rendelkezésre bocsátó szervezetként is, ha bizonyos meghatározott intézkedéseket megtesznek. Vagyis az öntisztázással mentesülhetnek a kizáró okok következményi alól.

A jogalkotók azt remélik, hogy ez a lehetőség arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy javítsák a belső ellenőrzési rendszereiket. Továbbá azt várják, hogy megfelelően szankcionálják a saját szervezetükön belül az elkövetett jogsértéseket, a súlyos szakmai hibákat.

A cikkben bemutatjuk a kizáró okokat, az öntisztázás feltételeit és az eljárás menetét, vagyis minden leendő pályázó számára érdemes elolvasni!

Amennyiben az öntisztázással kapcsolatban további kérdése van, vagy a cikkben csak vázlatosan érintett kérdéseket szeretné pontosan megismerni, keresse a Klart Legal szakértőit.